Ine tipser: Hvordan velge riktig bryllupsfotograf?
Kall meg gjerne partisk, men jeg mener at å velge bryllupsfotograf er en av de aller viktigste avgjørelsene dere kommer til å ta i planleggingsfasen. Da jeg giftet meg i sommer, var drømmefotografen det aller første vi booket. Om blomsterhandleren din tabber seg ut og leverer for få borddekorasjoner, er det glemt uka etter. Om fisken var litt tørr, kan jeg garantere dere at ingen tårer blir felt av den grunn. Bryllupsbildene er det verre med! Det fantastiske med bilder er at de varer livet ut, men iblant er det nettopp det som er problemet. Om bryllupsbildene deres blir en skuffelse, kommer det til å henge over hodene deres som en mørk sky av anger i lang tid. Og det vil vi unngå!
Det enkle hadde vært å skrive "velg meg, så blir det bra!", og avslutte bloggposten her. Men sannheten er at det er slett ikke sikkert jeg er riktig for dere i det hele tatt. Denne posten er ikke ment for å dytte dere i en bestemt retning, men for å gi dere veiledning i hvordan dere selv kan finne ut hvem som er deres perfekte match. Henger du med ennå? Flott! Here we go!
Finn ut hvilken stil du ønsker
Det aller første du bør identifisere, er hvilken fotografisk stil du liker best. Det er så mye å velge mellom! Liker du lyse, duse bilder i pastelltoner best? Liker du mørkere bilder som leker med mye lys og skygge? Liker du rene, tidløse farger, eller trekkes blikket ditt fortere mot den trendy etterbehandlingen med litt korn i bildene og varme undertoner? Liker du det posert og romantisk, eller fartsfylt og dokumentarisk? Ønsker du magasinverdige detaljbilder av sko, blomster og smykker, eller foretrekker du en fotograf som utelukkende er flue på veggen?
De fleste profesjonelle fotografer har utviklet sin egen stil over lang tid. Det er varemerket vårt, en signatur som skiller oss ut fra mengden. Vi har gjerne brukt mye tid og ressurser på å utvikle stilen vår, og den er et resultat av hvordan vi både ser, tenker, fotograferer og etterbehandler. Stil er ikke noe man kan legge om i en helomvending. Dersom du har booket en fotograf som bare viser lyse, duse bilder på nettsiden sin, hjelper det ikke å sende dem et eksempelbilde av en fotograf som utelukkende fotograferer mørkt og stemningsfullt, og be dem gjenskape det. De ulike stilene krever helt ulik kunnskap og utførelse. Det blir som å gå til en grafitti-kunstner og be ham gjenskape et Munch-maleri. Ja, begge deler er maling, men der stopper også likheten.
Tips: Det å sende eksempelbilder til fotografen din, som ikke er den fotografens eget arbeid, er generelt en ting du bør tre varsomt med. Pass heller på at du elsker arbeidet til nettopp din fotograf, så kan du heller sende eksempelbilder fra deres egen nettside!
Pass på at dere kommer overens!
Dette er faktisk kjempeviktig. Har du tenkt på at fotografen er en av de menneskene du tilbringer aller mest tid med i løpet av bryllupsdagen? For ikke å snakke om alle samtaler og møter i forkant. Nesten like viktig som at du liker arbeidet deres, er det faktisk at du liker personen bak kameraet. Det er nok ikke alle fotografer som er enige med meg, men jeg mener at god kjemi med fotografen vil resultere i mye bedre bilder enn om dere ikke "klikker" helt. Så mye av bilderesultatet bunner ut i om dere koser dere og slapper av, og det er fotografens jobb å skape den atmosfæren. Mangler man grunnleggende kjemi, blir det veldig vanskelig.
Pass på at du "treffer" fotografen din før du booker, enten det er ansikt til ansikt, over Skype, eller over telefon. Det er begrenset hva man kan lære om hverandre via e-mail, uansett hvor lettvint og fantastisk det ellers er å kunne kommunisere i tekst!
Noen fotografer holder ting veldig profesjonelt, og er lite involvert utover selve bryllupsdagen. Kanskje er det assistenter eller sekretærer som tar seg av mesteparten av kommunikasjonen med kundene. For noen brudepar passer det midt i blinken, og de foretrekker å holde ting helt profesjonelt. Andre fotografer skaper en mer personlig opplevelse, er involvert hele veien, kommer med tips og råd, anbefaler andre leverandører om dere skulle ha behov for det, og bygger et tettere forhold med kundene sine. Kjenn etter på hva du foretrekker, og velg en fotograf som passer overens med deres ønsker. Foretrekker du en fotograf som er mest venn, eller mest leverandør? Hva vil få deg til å føle deg mest avslappet på dagen?
Budsjettet deres
Skulle vi ikke alle ønske at pris var irrelevant? Vel, det er det ikke. Vi har alle ulike budsjetter og prioriteringer. Bryllupsfotografering kan være en kostbar affære! Prisen du får fra din fotograf er slettes ikke lønnen vår. Det er moms, skatt, feriepenger, pensjonssparing, forsikringer, utstyr, software, reisekostnader, markedsføring og ellers alt av utgifter som går med til å drive business. Lista er ikke kort, det skal jeg love deg! Men bare fordi pengene ikke går rett i lomma på fotografen, betyr det ikke at 30 000 kroner ikke er mye penger. Iblant strekker det ikke til, og det er helt greit. Om drømmefotografen dukker opp og er innenfor budsjettet, hurra! Men hva om drømmefotografen dukker opp, og ikke er innenfor budsjett? Her er et par ting å tenke på før du gir dem opp.
1) Kan det flyttes penger fra andre steder i budsjettet til fordel for en god fotograf? Litt av fordelen med en fotograf som kan sakene sine, er at de kan få en enkel brudekjole til å se ut som coutoure. En uerfaren fotograf kan derimot fort få en Galia Lahav til å se ut som en Ebay-tabbe. Vei opp hvor viktig foto er for dere, og se om det er andre steder dere kan ta snarveier for å få det til. Kanskje det kan flyttes penger fra blomsterbudsjettet, eller dere kan bake bryllupskaka selv?
2) Kan bidrag til Fotograf være bryllupsgaven fra noen i familien deres? Kanskje mor/far/bestemor også syns at bilder er utrolig stas, og kan tenke seg å sponse litt av prisen i stedet for den kjøkkenmaskinen de hadde tenkt å gi?
3) Kan det være verdt å ofre heldagsfotografering til fordel for en kortere pakke, men med den fotografen dere aller helst ønsker dere? Hva med å dele opp dagen, og ansette drømmefotografen til å fotografere den delen av dagen som er aller viktigst for dere?
4) Dere er i kontakt med Drømmefotografen, men dere har rett og slett ikke råd. Det er ingen skam i å spørre fotografen til råds om de kan anbefale noen andre som har en lignende stil/filosofi som dem selv, men i en litt rimeligere prisklasse. Du er ikke garantert å finne akkurat det samme et annet sted, men kanskje du finner et godt kompromiss? Jeg er alltid glad for å kunne sende brudepar i riktig retning dersom de finner ut at de virkelig ikke kan booke meg, og det vil jeg tro gjelder de aller fleste fotografer.
…Det finnes også dårlige grunner til å booke fotografen deres
Det finnes mange gode grunner til å booke en fotograf du elsker. Men det finnes også veldig dårlige grunner for å booke en fotograf. Dersom dere vurderer å booke deres fotograf basert på følgende liste, ville jeg scrollet til toppen av denne posten og lest den èn gang til, bare for å være helt sikker på at dere ikke gjør noe dere angrer på.
"Vi booker fotografen vår fordi...."
Han/hun er et familiemedlem som har et speilreflekskamera (Det skal mer til enn som så - og vil du ikke kan familien deres skal slappe av og kose seg som gjester i bryllupet, heller enn å være på "jobb"?
Han/hun tar skikkelig fine landskapsbilder! (Flotte landskapsbilder har ingenting med bryllupsfotografering å gjøre. Vekslende og dårlige lysforhold, høyt tempo og stort press gjør bryllupsfotografering veldig krevende!)
Han/hun var så billig at det nesten var for godt til å være sant (det er nok nettopp det det er)
Han/hun virket "grei nok" og vi ville få det unnagjort (Helt greit, så lenge bilder ikke er spesielt viktig for dere)
Mamma/Tante Olga/Fetter Reidar så noen veldig fine bilder på Facebook, så vi stolte på henne/han. Igjen, dette er deres dag og deres valg. Velg fotograf etter deres eget hjerte, ikke noen andres - uansett hvor varmt anbefalt fotografen kommer!